Tekst schrijven op basis van interviews

Tekst schrijven op basis van interviews is een service waarmee onze tekstschrijvers je het complete schrijfwerk uit handen nemen.

Hoe werkt tekst schrijven op basis van interviews?

We beginnen met een heldere briefing over het onderwerp, het doel, de doelgroep en de gewenste stijl van de tekst. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden: je weet al wat je wilt vertellen of je wilt dat wij vragen stellen.

Je weet al wat je wilt vertellen

Veel opdrachtgevers die een korte, persoonlijk getinte tekst willen laten schrijven, weten al welke boodschap ze willen overbrengen. Denk aan een persoonlijk voorwoord van de directeur in een nieuwsbrief voor medewerkers, of een blog. Weet je al wat je wilt vertellen? Dan maken we een interviewafspraak. Je steekt van wal, wij maken aantekeningen en stellen zo nodig aanvullende vragen. Vervolgens schrijven we een tekst die helemaal aansluit bij je wensen. Wil je daarin nog iets laten aanpassen? Dan doen we dat met alle plezier.

Wij stellen vragen

Op basis van de briefing en eventueel aanvullende bronnen, zoals je website of jaarverslag, stellen wij interviewvragen op. Die leggen we eerst schriftelijk aan je voor, zodat je kunt beoordelen of dit inderdaad de richting is die je op wilt met je tekst. Een alternatief is dat (de communicatieafdeling van) je organisatie zelf de interviewvragen levert. Ook daarmee kunnen we uiteraard uit de voeten.

Als er een goedgekeurde set interviewvragen ligt, maken we een interviewafspraak. Wil je niet jezelf, maar een of meer medewerkers laten interviewen? Dan mailen we de goedgekeurde vragen eerst naar de interviewkandidaten, zodat zij zich goed op het interview kunnen voorbereiden.

Tijdens het interview stellen we de vragen, noteren de antwoorden en stellen zo nodig aanvullende vragen. Vervolgens schrijven we een tekst die helemaal aansluit bij je wensen. Wil je daarin nog iets laten aanpassen? Dan doen we dat met alle plezier.

Telefonisch of op locatie?

Wij interviewen bij voorkeur telefonisch. Dat heeft voordelen voor ons allebei, want het werkt heel prettig en efficiënt. Achter de eigen pc tikken we razendsnel mee, en direct na het interview kunnen we een begin maken met de uitwerking. Het bespaart ook kosten, want het gaat sneller dan een bezoek op locatie en we hebben geen reistijd en -kosten.

Waarom zou je tekst laten schrijven op basis van interviews?

Dit zijn voorbeelden van redenen die onze klanten hebben om teksten te laten schrijven op basis van interviews:

 • Ik weet precies wat ik wil vertellen, maar ik praat veel vlotter dan ik schrijf. Het wordt te houterig als ik iets op papier probeer te zetten.
 • Ik ben zo perfectionistisch, dat ik uren aan een tekst blijf schaven. Daar heb ik helemaal geen tijd voor.
 • Onze vakspecialisten hebben de informatie die in de teksten moet komen. Maar als zijzelf gaan schrijven, wordt het te technisch.
 • De informatie voor ons jaarverslag moet van verschillende afdelingen komen. Ik wil dat een tekstschrijver daar één lijn in aanbrengt en dat de toon overal gelijk is.
 • Ik wil dat een tekstschrijver meedenkt over de indeling van onze website en vragen stelt om ons op het juiste spoor te zetten.
 • Ik wil mijn tevreden klanten laten interviewen, zodat ik hun positieve ervaringen als reclame kan gebruiken.

Misschien kunnen we jouw reden binnenkort aan dit rijtje toevoegen.

In welke genres schrijven wij teksten op basis van interviews?

Deze werkwijze is geschikt voor allerlei genres, zoals:

 • zakelijke blogs;
 • artikelen in magazines;
 • (onderdelen van) jaarverslagen;
 • columns en persoonlijke voorwoorden;
 • websites;
 • testimonials;
 • non-fictieboeken (ghostwriting).

Offerte voor teksten op basis van interviews

Je kunt dus aan pakkende teksten komen zonder zelf een woord op papier te zetten. Hooguit vul je het contactformulier in. Maar bellen kan natuurlijk ook: 071 523 57 66.

Voor wie werken wij?

Wij werken voor uiteenlopende organisaties — van kinderopvang tot universiteit, van politieke partij tot organisatieadviesbureau, van theater tot filmfestival. Net als de Taalwerkplaats hechten zij aan heldere, aansprekende teksten. Zien voor wie wij ons inzetten? Dan kan hier.Ik wil meer informatie over tekst schrijven op basis van interviews.

Wil je een offerte? Of heb je een vraag over tekst schrijven op basis van interviews? Bel ons op 071 523 57 66, stuur een mailtje naar info@taalwerkplaats.nl, of vul dit formulier in.