h e i d i  a a l b r e c h t
Jessica Durlacher en de moordenaar

Jessica Durlacher en de moordenaar

In de zomer van 2013 mocht Jessica Durlacher maar liefst drie pagina's vullen in de Volkskrant, omdat ze in hetzelfde appartementencomplex heeft gewoond als een moordenaar. Omdat niet iedereen tijd heeft om dit belangwekkende, maar uitvoerige artikel te lezen, heb ik het samengevat in een verhaaltje. Het heet: Jessica Durlacher en de moordenaar.

Heb je 't al gehoord van Jessica Durlacher?
− Nee, vertel!
Nou, die heeft dus in hetzelfde appartementencomplex gewoond als de meest gezochte misdadiger van Amerika. In A-me-ri-ka!
− Ga weg, echt waar?
Ja, ze ging daar vaak naartoe met haar man, om te schrijven.
− Haar man eh ...
Leon de Winter natuurlijk, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat er dus om dat ze onder n dak woonde met een beruchte moordenaar.
− Griezelig! Was het een engerd?
Nee, dat is nou juist het gekke: een aardige oude man, niets aan te merken. Dat verwacht je toch niet? Hij gaf haar zoontje eens een dinky toy in de lift. Nou ja, een aardige oude man gaf haar zoontje een dinky toy in de lift. Achteraf gezien moet hem dat geweest zijn.
− En hoe kwam ze erachter dat het een moordenaar was?
Wacht nou even, weet je wie ze k tegenkwam bij datzelfde appartementencomplex? Cees
Nooteboom! En er was ook nog iets met Ayaan Hirsi Ali. Die had ze liefdevol laten onderduiken in zo'n appartement en vlak daarna werd zij lid van de Tweede Kamer. Ik geloof dat er een oorzakelijk verband was, maar dat is me even ontgaan.
− Toestanden in dat complex!
Ja, en dan heb ik je nog niet eens verteld over het interieur: grijze vloerbedekking, korrelig gestucte wanden en een ingezakte bank ... En over de buurt ...
− Verdomd interessant, maar hoe zit het nou met die moordenaar?
Die is opgepakt.
− O. Maar ze kende hem dus niet en ze weet niet zeker of het de man was die ze gezien heeft?
Nee, maar wat nu zo fascinerend is: er was een zwerfkat die zij wl kende, en nu schijnt het dat die moordenaar daar later voor is gaan zorgen. Ongelofelijk, vind je niet? Er zijn ook foto's hoor, van het appartement n van de kat, Tiger.
− Inderdaad, fascinerend. Dank je wel.

copyright © heidi aalbrecht, leiden