h e i d i  a a l b r e c h t

over

Over woorden

Ik heb van woorden mijn werk gemaakt. Nadat ik als historisch taalkundige afstudeerde, werkte ik als woordenboekmaker aan het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en bij Van Dale Woordenboeken. Daar schreef ik onder meer mee aan de 'Dikke van Dale'. Sinds 2005 ben ik eigenaar van tekstbureau de Taalwerkplaats. Naast mijn werk voor zakelijke opdrachtgevers schrijf ik boeken over taal − van schrijfadviesboeken tot het infame Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands. En als er nog wat tijd overblijft, vind ik het leuk om verhalen te schrijven. Een aantal daarvan vind je op deze website. Ook de foto's op deze site zijn van mij.

Nog meer lezen? Bekijk ook eens de taalcolumns van de Taalwerkplaats.

Over muziek

Als ik schrijf, heb ik vaak stilte nodig, maar soms helpt muziek me juist op weg. Het heeft allebei te maken met de eigenschap dat muziek rechtstreeks binnenkomt en emoties oproept. Dat kan afleiden en inspireren. Hoe dan ook kan ik me geen leven voorstellen zonder muziek. Daarom ben ik blij dat ik onafhankelijke artiesten kan helpen om compromisloos de muziek te maken die zij willen maken en die mij raakt. Muzikanten die hun eigen weg zoeken, zonder platenmaatschappijen die druk uitoefenen om de muziek toegankelijker te maken.

Via CASH Music steun ik Kristin Hersh, soloartiest en frontvrouw van Throwing Muses en 50FOOTWAVE. Dankzij de hulp van haar fans kan zij bijvoorbeeld studioruimte boeken, een geluidstechnicus inhuren en cd’s laten persen. En o ja, leven. Als dank ontvang ik al haar cd’s en vrijkaartjes voor haar optredens, maar de grootste beloning is natuurlijk de muziek zelf, onverdund en zonder aardbeiensaus.

Ben je ook weg van muziek? Bedenk dan hoe je je favoriete artiesten kunt steunen. Dat kan bijvoorbeeld via crowdfundingprojecten als CASH Music, maar ook door muziek legaal te kopen en concerten te bezoeken. Geen straf toch?
copyright © heidi aalbrecht, leiden